Direct contact? Bel: 06-22960489

HomeNieuwsGoede nachtrust

Goede nachtrust

Gezonde nachtrust? Zet je mobiel uit!

Je realiseert het je misschien niet, maar slapen is eigenlijk best hard werken.

Er gebeurt van alles met je lichaam tijdens de nacht. Je accu wordt opgeladen en fysieke kwaaltjes, zoals spierpijn of wondjes, genezen. Verder verwerk je tijdens je slaap alle informatie en prikkels die je de hele dag hebt binnen gekregen. Dat laatste gebeurt vooral door dromen. Vandaar dat je dromen vaak kunt verbinden met dingen die je hebt meegemaakt.

Een verstoorde nachtrust ondermijnt je afweersysteem. Je wordt wakker en denkt: ik ben nog net zo moe als voor dat ik ging slapen. Anderen zeggen: mijn hoofd zit zo vol! Ook komt het voor dat wondjes minder snel herstellen. Dan is je slaapproces behoorlijk verstoord.

Wat kun je er zelf aan doen?

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Zorg voor frisse lucht, dus raam open. Zorg dat het goed donker is in je kamer, gordijnen dicht. Voor het naar bed gaan doe je de dingen in dezelfde volgorde: tanden poetsen, kwartiertje lezen. Door die routine weet je lichaam dat je gaat slapen, de ‘snooze modus’ gaat aan.

En vooral: zorg voor zo weinig mogelijk prikkels, al ruim voor dat je gaat slapen. Het beste is om na 10 uur geen tv meer te kijken en je tablet, laptop en mobiel uit te zetten. Het blauwe licht van al die apparaten heeft enorm veel invloed op ons. Ook de straling rond die apparaten zorgt voor ongezonde prikkels. Dus je mobiel uit! Echt, het kan.

 

Meer informatie over slapen en een gezonde nachtrust?

Kijk op www.avig.nl en lees meer over de integrale visie op gezondheid en ziekte.