Mentale Gezondheid en Leefstijl
Geen pillendieet, maar een leefstijl op recept!
Voel je dat er iets anders moet in je leven, maar weet je niet zo goed wat en vooral niet hoe?
Graag ontmoet ik je in mijn praktijk om samen te kijken waar je nu bent in je leven. Heb je bijvoorbeeld klachten na een burn-out, post-COVID of heb je een verlies meegemaakt van een dierbare of van je gezondheid? Zit je niet lekker in je vel en wil je hulp?
Je bent van harte welkom!
Wat houdt een consult bij mij in?
Graag loop ik een stukje met je mee op jouw traject. Ik kijk en denk met je mee in de problemen die je ervaart. Overtuigingen proberen we aan de oppervlakte te krijgen en waar mogelijk proberen we deze overtuigingen te veranderen. Zo krijg je inzicht in de thema’s in je leven en een beter inzicht in de situatie of het probleem. Dit is vaak al een belangrijke eerste stap naar verandering.
Een ander belangrijk aspect zijn jouw kwaliteiten en talenten. Samen ontdekken we wat jou vreugde en passie in je leven geeft. Het doel is dat jij je weer vrij en gelukkig voelt!
Vanuit mijn vak als arts voor Integrale geneeskunde kijk ik tijdens onze gesprekken ook graag met je naar je leefstijl, eetgewoontes, beweging en de balans tussen inspanning en ontspanning. Het aanpassen van je leefstijl is niet altijd gemakkelijk. Hier help ik je graag bij. Door te kijken naar leefstijl, voeding en beweging word je je meer bewust van soms vastgeroeste patronen. Samen onderzoeken we wat er anders kan, zodat je leven weer als van zelf gaat.
Aanvullend kan ik met homeopathie kijken of er ook op een andere manier meer balans in je leven kan komen. Dit zal altijd in overleg met jou gaan.
Na het eerste gesprek maken we een planning voor de vervolggesprekken. We kijken naar jouw behoefte en de vragen die je hebt, je zit dus nergens aan vast.
Afspraak maken Neem contact op
Veelgestelde vragen
Om je darmen gezond te houden is het heel belangrijk om gevarieerd te eten. Wat groenten betreft alle kleuren van de regenboog. Maar ook voldoende andere voedingstoffen waar vitaminen en mineralen in zitten. Je darmflora moet heel divers zijn en deze groeit goed als je heel afwisselend eet.
Het microbioom zijn bacteriën, virussen, gisten, schimmels die wij met ons meedragen. Zonder dat we het doorhebben dragen we ze op onze huid, in onze holtes en in onze buik.
99% van deze beestjes bestaan uit bacteriën in onze darm. De darmbacteriën zijn ontzettend belangrijk om onze buik gezond te houden. De darmbacteriën zijn ontzettend belangrijk voor onze gezondheid.
De bacteriën spelen overal een belangrijke rol van het gezond houden van onze spijsvertering tot het trainen van ons afweersysteem.
Factoren die ons microbioom beïnvloeden zijn erfelijkheid, voeding, omgeving en gebruik van geneesmiddelen. Deze factoren bepalen voor een deel welke bacteriën er in ons microbioom leven en hoeveel. Ze dragen bij aan de balans van ons microbioom. Factoren welke we zelf kunnen beïnvloeden zijn voeding en omgeving. Factoren waar we geen invloed op hebben is erfelijkheid.
Als je je lichaam meer dan 16 uur geen voeding geeft dan raakt de suikervoorraad in het bloed op. Vervolgens gaat het lichaam de opgeslagen glucose (koolhydraten) aanspreken in je lever. Als ook deze energie voorraad leeg is moet het lichaam de vetvoorraad aanspreken. Je lichaam zet vet om in energie. Hierbij komen ketonen vrij, dit noemen we ketose.
Het is redelijk eenvoudig om je ontbijt over te slaan. Als je altijd ontbijt zal je lichaam in het begin aangeven dat het iets wil eten door het honger gevoel. Het hormoon dat dit gevoel opwekt is Ghreline vlak voor een maaltijd is dit hormoon verhoogd in het bloed aanwezig maar deze waardes dalen weer snel ook als je niet eet. Dus het hongergevoel trekt weer weg.
Wat zijn methodes om te vasten.
- 12 uur vasten en 12 uur eten. Je eet 3 maaltijden op een dag zonder tussendoortjes.
Tijdschema eten tussen 7 en 19 uur of 8 en 20 uur. - 16 uur vasten en 8 uur eten. Je slaat het ontbijt over en je eet bv tussen 12 en 20 uur 2 maaltijden.
- 20 uur vasten en 4 uur eten dit doe je 2 dagen in de week de andere dagen eet je normaal. Gedurende de 2 dagen eet je max 600 calorieën.
Intermittent fasting